Korv-brun, ost-gul? . . . 9 december

  Någon undrade häromdagen om elever verkligen kan mera idag än elever kunde för 20 år sedan.
  Många påstår det. Men att det handlar om andra kunskaper. Men är det då kunskaper som efterfrågas i det samhälle våra elever ska verka i och sköta?

  Funderar man en stund inser man att man nog måste fundera en stund till. Är det dags att sätta ett sorgband på armen och modlöst fälla ned huvudet. Eller gå fram rakryggad och nicka... Se på TV, bevaka såpor, skicka sms på mobilen, "messa" på datorn, spela dataspel...
 
  Har den informationsmängd som överöser människor idag medfört en ökad kunskap om livet och vår omvärld för gemene man?

  Det påstås att barn idag är modigare, vågar säga vad de tycker. Är bättre på att reflektera. Men har de nog kunskaper, förstår de tillräckligt mycket, för att kunna ta ställning? Klarar eleverna skolan bättre idag? Går det överhuvudtaget att jämföra när synen på kunskaper i läroplanerna gått från uppnåendemål till förmågor?


  Är de bättre på att läsa? Om inte, varför då? Är de bättre på att skriva? Om inte, varför då? Är de bättre lyssnare? Om inte, varför då?
  Är de bättre problemlösare och har de orken att nöta in tabeller och glosor? Om inte, varför då?
  De reser mer, men vet de var de har varit?

  En del säger att uppgifter man gjorde i årskurs fyra för 20 år sedan gör man i årskurs sex idag.

  Pessimistisk. Jag? Nej, då.

  I tosdags visste en av tjugo elever i en 4:a, namnet på en ostsort. Och vad har vi vuxna gjort för fel när eleverna serveras lunch och vill ha en sån och två såna, alltså en potatis och två biffar?

  Vi måste nog alla ta tillfället i akt och prata mer med våra barn. Ge dem ord och begrepp även i vardagen. Allmänbilda dem. Hur ska de annars ha möjlighet att läsa böcker med behållning och förstå fakta om de hakar upp sig på vanliga ord de aldrig tagit till sina egna.

  Glädjande nog ser barn idag skillnad på korv (brun), och ost (gul). Eller var det tvärtom?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0