40 år som lärare . . . 31 maj 2015

 
  Det var kvällen när Måns vann schlager-EM med "Heroes". Samma dag firade 16 andra hjältar 40-årsjubileum sedan lärarexamen i Härnösand 1975. Sexton hjältar som vigt sitt liv åt pedagogiken och den svenska skolan.  Vissa fortfarande aktiva, andra pensionärer och jag som bara hade 5 arbetsdagar kvar.
 
  Vi träffades vid lunchtid på torget. Skulle vi känna igen varandra? Skulle halva gänget komma med rollator?
Nä, vi behövde inte vara oroliga. Många av oss har ju träffats flera gånger under årens lopp och sex var kollegor i Härnösand. Så efter lite mingel på torget kändes det precis som för 40 år sedan.
 
  Musikklassen representerades av Åke, Lena (Härnösand) och Per (Gnesta). Från vår idrottsklass kom Peder (Vännäs), Yngve (Övik), Monica (Bjärtrå), Liza (Östersund), Ana (Sundsvall), Birran (Junsele), Elisabeth (Fagersta), Ulla och Janne (Docksta), jag (Timrå) och härnösandsborna Lena, Thomas, Anita och Claes.
  Det blev långlunch på Kanalkaféet och eftermiddagsfika på Vangstagatan 34 innan vi äntrade buffébåten Ådalen III. Fullproppade med lax och sill såg vi Höga Kusten-bron från fördäck. Peder och jag med mössa och vantar i kylan men Åke i kortärmad skjorta.
 
  Kvällen avslutades med "After ski"  hos Thomas och Lena där vi kunde konstatera att Måns på TV blev bäst i klassen. Precis som vi var för 40 år sedan.
 
  Om tio år firar vi 50 år som lärare. Undrar hur den svenska skolan ser ut då?  Och vi?
 
 

Så blev man då pensionär . . . 30 maj 2015

  Nu är det färdigjobbat. I fredags gjorde jag min sista arbetsdag. Nu är jag "friherre " på riktigt.
 
  Jag har forskat och fått många tips hur jag ska hantera mitt nya liv som pensionär. Det vore inte så dumt att motionera och få undan lite småpyssel under veckorna så helgen bara är ledig. Görs det något arbete under helgen blir det bara en bonus så man kan slappa mera under den kommande veckan.
 
  Den första lediga dagen, lördagen 30 maj, klippte jag gräset och satte potatis. Detta innebär med mitt nya resonemang att jag utan dåligt samvete kan slappa till veckan.
 
  En nära granne som blivit lite av ett pensionärsproffs berättade hur han hanterade sin första tid efter pensioneringen.
  "De första två veckorna satt jag bara i hammocken. Men tredje veckan började jag gunga lite."
 
  På måndag kl 08.30 ska jag i alla fall spela golf med några pensionärer. På dagtid, en vardag! De ni!!

RSS 2.0