Bett eller hugg! Munkorg på! . . . 28 juni 2014

  Jag beundrar alla kunniga sportjournalister som Esk, Niva m fl. De kan se saker jag aldrig gör eller tänkt på. Nu när Uruguays Suarez fick ett hjärnsläpp i matchen mot Italien har precis alla vecklat ut sig i diverse åsikter. Sportpaneler i varenda liten lokalblaska har kommenterat och tyckt om händelsen.
 
  Suarez får inte spela boll en tid, ej heller besöka en idrottsanläggning, enligt FIFA:s beslut. Bra eller dåligt? Bett eller hugg?
 
  Sportchefen i Norrtelje Tidning tycker också att spelaren ska stängas av men påstår med bestämdhet att Suarez inte bet! Han sitter tydligen på information ingen annan har och ser bättre, där han sitter på redaktionen i Norrtälje.
 
  "Luis Suarez bet inte Chiellini. Han försökte inte ens. Han försöker skalla eller markera en skallning mot "offret", som i sin rörelse skickar upp axeln."
  Som bevis nämner han Suarez huvudrörelse och reaktion. Precis som när man slår i något med munnen.. Och kolla "bitmärkena" på Chiellini, och gör ett enkelt självtest:
 
"För din handled till munnen.
Bit tag.
Rejält.
Så att det blir märken.
Nå?
Garanterat har du två märken, ett från övre tandraden, ett från undre.
Kolla nu Chiellinis axel igen.
Bara en övre tandrad syns.
Försök nu bita dig själv i armen med bara övre tandraden.
Det går inte.
Märkena på italienarens axel visar klart att Suarez bara slagit i"
 
  Sportchefen tycker att det räcker med en match avstängning. En häcklande mediakår kan få avstängning resten av turneringen.
 
  För att reda ut historien vill jag skicka dit min förtjusande tandläkare för att göra en närmare kontroll av tandstatus och tandavtryck. Hon är inte bara vältränad och tål att ses på. Hon är dessutom en fantastisk tandläkare.
 
  Om Suarez efter en eventuell överklagan får spela tidigare är mitt förslag att han tvingas bära munkorg.
 

Yippii - gamla svarvar och tändkulemotorer . . . 27 juni 2014

 
  Om det är någon som längtar efter att få undersöka gamla remdrivna jättesvarvar så ska ni ta vägarna via Norrtälje. Och det kostar bara 80 kronor att kika.
 
  När sommaren inte riktigt bjuder på bad och värme tar vi med oss vår 6-åring och 4-åring på museum. Då Norrtälje bara har ett, hamnar vi på Tändkulemotorfabriken Pythagoras. Det kanske inte låter alltför upphetsande men det var en höjdare för barnen.
  På "Barnens Pythagoras" kunde barnen leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. Lite som ett Technichus eller Tom Tits. Och Maja gav tummen upp för besöket. Dessutom fick barnen besöka veckans första vattentoalett.
  En gång i tiden tillverkades här tändkulemotorer som exporterades över hela världen. Tändkulemotorfabriken "Pythagoras", som visas i originalskick är en av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Fabriken, som startade 1898 och var i drift till 1979, var en gång Norrtäljes största industriföretag.
 
  Att Sverige snabbt kunde hämta in det tekniska försprånget som de flesta länder i Europa hade, anses i stor utsträckning vara tändkulemotorns förtjänst. Motorn användes i traktorer, fiskebåtar, sågverk och pumpar.
  Tändkulemotorn i all ära, men vi med svalt motorintresse och tummen mitt i handen tyckte nog barnavdelningen var lustigare.
  - Men pappa hade nog tyckt det var roligt, kontrar Maja.
 

Var är Tidningen? . . . 25 juni 2014

   Det är lätt att tro att det handlar om en fosterhemsplacering. Men samtidigt verkar texten lite skum.
 
  I brist på badväder och värme får man uppfinna nya lekar. Fjolårets tävlingsplockning av mördarsniglar individuellt och i lag har bytts till snigelexpo med vadslagning om hur många "mördare" som rymt på en timme.
 
  Annars brukar en av sommarens höjdpunkter vara när posten kommer. Men inte i år. Varken den eftersända posten eller Sundsvalls Tidning har fungerat. Efter en halv dags sittande i telefon och framför datorn ska det nog börja fungera nästa vecka. Tills dess opererar "Seger" tacksamt som vikarierande postiljon.
 
  Vi får fortsätta att lusläsa DN och Norrtelje Tidning. Ibland hittar man godbitarna i det lilla, som i klippet ovan. När jag studerar rubriken är jag fortfarande lite osäker på vad det handlar om. Det hade varit roligare om man sökte efter ett fosterhem på en hästgård.

Moas första midsommar, sovande . . . 21 juni 2014

 
  Det var en taktisk triumf.
  Revanschmöte i metartävling mellan grabbarna och tjejerna. Första mötet i påskas vann grabbarna med enda fisken, en liten mört.
 
  Vid midsommarfisket från båtbryggan i Sundsta öppnade tjejerna starkt med en ätvärdig abborre och ledde ett tag med 7-0. Men med en brilliant taktisk finish kunde grabbarna såväl reducera som kvittera och den sista kvarten dra ifrån till säkra 14-7.
  Låt vara att fångsten mest bestod av särv och braxen. Och det var så kallt på bryggan att bara Louise förmådde vara kvar, övriga sex tjejer gick hem innan slutsignalen.
 
  Sommarledigheten har annars börjat med kyla och blåst. Och nu är det bara 50 dagar kvar till jobbstart.
  Midsommarafton blev i alla fall regnfri. Det gillade Maja och Ebba, medan Moa sov över hela dansen. Och trots lottköp för 100 kr vann jag inte en pryl.
  Å andra sidan är jag en jäkel på att fiska särv. Vad det nu ska vara bra för.
 

Vi ska "Moa" hela natten . . . 9 juni 2014

 
 
   En långhelg i maj i stugan i Norrtälje. En helg som delvis regnade bort och gjorde golfspel ointressant. Men vi hann det vi skulle, d v s att klippa fram gräsmattan inför sommaren. Potatisen hade kommit fram under växtfilten och rabarbern var grov som handleden.
 
  Men det viktigaste var att tre veckor gamla Moa fick "boa" in sig inför sommaren och träffa "gammelmormor", snart 93.
  Nu väntar vi alla på midsommar. Då kommer "storkusinerna" också. Då blir det nog full rulle.
 

RSS 2.0