Galakväll med röj . . . 27 februari 2011

   

  Det var eoner sedan jag besökte Bergeforsparken och jag trodde nog inte jag skulle komma dit igen. Det skulle i så fall vara vid något speciellt tillfälle.
  Det var det igår.

  Vid några tillfällen har man fått anledning att skämmas när Timrå i negativa ordalag beskrivits i media. Bl a var det när uttrycket "timråkrati" myntades och när listan på Sveriges sämsta skolkommun redovisades ifjol.
  Men igår visade sig Timrå från sin allra bästa sida. Trots att hockeylaget rasade från slutspelsplatsen efter en 3-1 förlust mot AIK.

  Men det ska till en engagerad viljemänniska i form av Helén Hellberg, cancerdrabbad damfrisörska från Sörberge. Hon fyller Bergeforsparken med släkt, vänner och bekanta. Där får vi mingel, mat, information, underhållning... ja, någonting för alla.

  Kvällen avslutas med After ski-bandet "Smalare än Tord". Dansgolvet gungade när halva Sörberges befolkning skakade loss. En del i takt, en del i skakningar av den flyglarmsliknande rockrösten från basisten.
  Mina trumhinnor gick i spinn och hamnade sånär långt uppe i snäckan.

  Det var en härlig minnesrik kväll. Tack Helén.


Morotssmör är skolans frälsare . . . 20 februari 2011

  Ena dagen är föräldrar för slappa. Andra dagen kritiseras de för att curla - jämna vägen för sina barn alltför mycket. Nu ska barnen drillas hårt och leka mindre. Föräldrarna ska driva på och ställa stenhårda krav på resultat. Eller ...

  DN har haft en debatt kring temat "Piska eller morot". Men frågan är om det finns ett bästa sätt. Att uppfostra barn handlar mycket om fingertoppskänsla.

  Summa summarum av debatten är att föräldrar varken ska använda piska eller morot. Föräldrar och lärare bör snarare stimulera barnens inre drivkrafter för att de ska tycka att det är roligt att lära sig och prestera.
  Och det låter ju skitenkelt.

  Belöning kan enligt tidningen fungera om det gäller att få barn att utföra extremt tråkiga saker, som att bädda sängen och liknande.

  Många barn tycker att många måsten är väldigt tråkiga. Det har vi känt till i skolan väldigt länge. Det är antagligen därför vi sedan lång tid tillbaka serverar morötter i skolmatsalen i alla möjliga och omöjliga former.
  Favoriten är morotssmör med vitlök.

After ski och svinga strumpbyxa . . . 19 februari 2011

    

  Planeringen är i full gång inför nästa års "After Ski", "After Bandy", "After Skate" eller vad det nu blir. Det gäller bara att välja ut någon fredag när termometern ligger nedåt 20 minusgrader. Det borde inte vara något problem. Vi har lyckats förut.

  Hade det varit en skidtävling denna kväll hade den blivit inställd. Men inte nu. P g a kylan fick dock sträckan kortas ner. Varm "saft" var ett måste inför sista 500 metrarna. Björn och Adam, som inte fick åka skidor för mamma, skötte vätskekontrollen med den äran.

  I Helenas utebar på Renvägen intogs rykande hett "Glywein" på promenaden från Ishallsspåret. Kristallglasen fick ersättas av plast p g a sprickrisk i polarkylan. Men marshaller, värmeljus och en klotrund måne lyste upp festligheterna.

  Efter Birgittas thaimat och skönsång drog Henke, vår professionelle lekledare, igång 5-kampen med intelligenta grenar som bl a "suga nonstop", "kasta pennor" och "svinga strumpbyxa". Grenarna passade Carina och Ingela bäst men prisutdelare Helena såg till att alla fick priser. Hon vet verkligen att hålla alla på gott humör.

  En långsam kamera fick frysskador och Volvon jag nattparkerat på skolan gick inte igång på lördagen. Morgontemperaturen var -26,5 grader.

  Bilen var dagen efter. Inte jag.

   

   

Mental golf . . . 12 februari 2011

   

Säsongens golfträning har startat. Jag har tagit tag i den mentala biten.

  Snön nere på golfbanan gnistrar. Det är sju grader kallt och solen lyser från en klarblå himmel. Nästan ingen vind och Maria Larsson har dragit nya spår efter torsdagens snöstorm. Två älgar gör oss sällskap i strandkanten vid Klingerfjärden.

  När man skidar förbi sommarens vattenhinder på banan kan man inte fatta att det är så svårt att få golfbollen över vattnet. På Sundstabanan i Norrtälje finns ju två hål där man ska över 130 meter vatten...

  En helt fantastisk skiddag. Visst går det lite trögt det första varvet och visst har en hund, modell större, trampat sönder det nypreparerade spåret runt hela 5,5 km-slingan.
  Men jag tänker inte vara som Alexander Bard. Han påstår i tidningen att han varit en sur gubbe ända sedan han var liten.

   

"Slafs you" . . . 7 februari 2011

  Så blev man i helgen åter påmind om att man varit yngre en gång i tiden. När någon berättar om egna upplevelser kan man ibland känna igen sig. Man har liksom upplevt samma sak och det känns skönt att inte vara ensam.

  Anna Mannheimer berättar om sina fobier om bilkörning. Hon drar ett exempel där hon under en jobbig nattkörning i dåligt väder lyssnar på bilradion och en låt med Eros Ramazotti. Och hur hon skärrad får en textrad i låten "Più bella cosa", att låta som "Olyckan kommer se´n". (Unica come sei)

  Jag erinrar mig att jag i tidiga tonår spelade in poplåtar på min rullbandspelare i Vällingby. Försökte lära mig texterna. Trots att jag med möda försökte skriva ned vad de sjöng fick jag inte alltid riktigt ihop det. Det skulle dröja decennier innan jag förstod att jag sjungit tokigt.

  Anna Mannheimer är idag lika läcker och fyndig som i slutet av 90-talet. Då, ett år utsedd till Sveriges roligaste kvinna, medverkade hon bl a i "Rally", favoritprogrammet i P3 på fredagskvällarna. Lyssna på "FS" och "Gul snö" från "Rally 2". Hon sjunger låtar med texter hon varit med och skrivit.

  En lyssnare i helgen trodde länge att Peter LeMark sjöng "senapsgas i sängarna", men upptäckte senare att det var "senast jag såg änglarna". Det kan i hastigheten bli väldigt fel.

  Vad sägs om Beatleslåten "Slafs you"! (She loves you) eller barnet som uppfattade texten i den gamla slagdängan "Ada har legat med Harry Potter inatt...".
  Hur ska ett barn idag veta att det finns något som heter papiljotter. Eller finns de inte längre?

  Det äro inte lätt att vara barn idag.

Uträknad utan matte . . . 5 februari 2011

  Många ungdomar hamnar på ekonomiskt obestånd. Gör av med pengar de inte har.
  Frun tittar ofta på "Lyxfällan" på TV och förundras.

  Nu har man utfört ännu en besvärande undersökning som ånyo visar hur dåliga mattekunskaper t o m påverkar vår hälsa. Bristerna är så stora att de blir svåra att hämta igen senare i livet. Ju bättre räknefärdigheter, desto enklare blir det att ta rätt beslut om bolån, pensionssparande eller planera för sin privatekonomi.

  Stavros Louca, matteguru och TV-kändis, berättar i DN att, i en mattebok som ges ut både i Sverige och Finland har kraven i den svenska utgåvan sänkts för att möta svenska ungdomars kunskapsnivå.
  - Det finns inga genvägar till att förmå eleverna att förstå matematik. Däremot kan man göra ämnet roligare och mer intressant.

  En annan intressant kommentar i tidningen är att man fastslår att diskussionerna också behöver föras hemma vid köksborden. Sådana synpunkter gillar jag.

  Problemlösningsexempel:
  " Fem personer ska dela på ..." ersätts med "Fem nakna nunnor ska dela på ...".

  Nu jäklar!

    

Flyt förtjänar man . . . 5 februari 2011

  Roland Engström i Sundsvalls Tidning bekymrar sig för återväxten för herrlandslaget i skidor. Det är tunt med överraskningar på SM i Sundsvall.
  Han konstaterar att det liksom i mycket annat handlar om konjunktursvängningar. Efter varje hausse kommer det ofta en svacka. Det gäller då att försöka blicka framåt och se till att skadeverkningarna begränsas så mycket som möjligt.
  Han tycker att charmen med idrotten är just att det svänger. Så att vi hela tiden måste fundera, jämföra och spekulera.

  Mina favoritlag Timrå och AIK ligger sist i elitserien. Jag hade helst sett att några andra lag blivit avhängda. Frun däremot tycker att det är mer spännande när alla lagen ligger sist.

  Idéerna i skolans värld svänger också. Påbörjade projekt läggs ner när nya kvastar ska sopa.

  Martin Röymark, timråspelare och idol, beskriver i tidningen hur skönt det är att få speltid och känna sig delaktig.
  - Men inget löser sig av sig själv. Man måste jobba stenhårt för flytet förtjänar man.

  Hoppas många ungdomar läste vad han sa. Fast synpunkterna gick förstås inte ut i elevernas mobiler eller TV-spel. 

Väska? eller gnällig gubbe . . . 5 februari 2011

  Jag möter ofta tonåringar på väg till skolan. Oftast har de ingen väska med sig.
  Så var det aldrig på min tid. Då hade man alltid arbete med sig hem, alltid uppgifter som skulle göras, läxor, beting, anteckningar från lektioner eller jobb inför kommande prov.

  Jag vet att skolans ekonomi är ansträngd idag. Kanske är det så att eleverna inte får ta hem läroböcker. Men kollegieblock, stenciler med anteckningar?
  Eller har de allting på nätet, så ingenting fysiskt behöver fraktas? Distansarbete samtidigt som att vara på plats.

  Eller har många av dagens elever inte tid för utbildning längre? Jag har t o m mött en lärarkandidat på praktik utan vare sig väska, penna eller papper. Och jag undrar ibland om elever i andra länder, länder som är på G, t ex Kina och Indien, "Har de månne väska med sig till plugget?".

  Tiderna har förändrats. Och jag verkar vara kvar i något föråldrat tänkande. Men ibland blir man så bekymrad att man kan PISA på sig. 

RSS 2.0