Sporttidningar och nakna tanter . . . 3 januari 2010

   Före jul hittade jag ett exemplar av "Idrottsbladet" från 1944 i en jullåda på vinden. Svärfar Roland hade helt säkert sparat den till minne av Skutskärs SM-seger i bandy på Stadion. Västerås besegrades med 2-0 inför 20 770 åskådare. Roland var ju född i Skutskär och följde givietvis SM-finalen på plats. Säkert med något stärkande i portföljen.

  "... Frodiga Bissen och hans nio vita kamrater nekade att ge sig för dubbelmästarnas rävaktiga finter och fukter, om de så alla skulle ner i eldhålet, och den långe röde björnmjuke målvakten stod som en pelare, en oantastlig fyrbåk, utstrålande klippfast säkerhet och stolt ung krigarglädje. Det ljöd som ett tordön ur den jättelika Skutskärspubliken ... Stadion tonade som ett gigantiskt stråkinstrument av fröjd och förväntan ..."

  Vilken härlig läsning och vilket mustigt språk. Och man ser namn man idag känner igen i segrarlaget. Bl a en Henry Murén, som kanske är farfar till den Muhrén som finns i dagens bandylandslag. Och den då 19-årige målvakten Bosse Nilsson, sedermera bl a fotbollsdomare. Honom glömmer jag aldrig efter hans taffliga insats i en match jag spelade med Brommapojkarna mot Gimo 1968.
  Snacka om att jag är långsur.

  Annonser i tidningen berättar att alla spelare i finallagen spelade med "Siriusklubban", tillverkad av J W Nilssons Vagn & Karossfabrik i Uppsala och alla använde skridskor tillverkade av Östblads Skridskofabrik i Järna. Hemkört, helt igenom.

  Skutskär och Västerås är också de lag som dragit mest publik i en SM-final. 1959 kom 28 848 personer till Stadion för att se Skutskär ånyo vinna mot Västerås. Den här gången med uddamålet, 2-1.

  En liknande upplevelse fick jag på julafton när Björns pappa, Lars, fick ett exemplar av "All-Sport" från 1964. En riktigt dyrgrip för en sportnörd, bl a med härliga orienteringsfoton och initierad text i tiden. Artiklarna var ju också skrivna av landets bästa sportjournalister.

  Sporttidningarna blev så småningom mer lika herrtidningar och såväl "Rekordmagasinet" som "All-Sport" blev utkonkurrerade av nakna tanter och gick i graven på 60-talet. Synd.

  Här tar vi dock inte ställning, varken för sporttidningen eller tanterna. Visst behöver vi båda. Men inte samtidigt.
Eller ...  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0