Äggkokning de luxe á la Åre . . . 11 mars 2010

 

  Kanske är det sex. Alltså sex år sedan vi började med avancerad äggkokning. Stora härliga jumboägg till frukost, tillverkade av frispringande hönor från landsorten.
  Sex killar med näsan i ångan ovanför äggkastrullen med kronometern i handen. Alla med egna favorittider på äggen. Då vitan förhoppningsvis precis koagulerat medan gulan fortfarande är lös. Alla utom en av oss som plockar upp sitt ägg när vattnet kokat bort och övriga befinner sig ute i skidspåret. Det verkar som vi alla kan se genom skalet.

  Dag två brukar vi korrigera koktiden med några tiondelar för att uppnå perfektion. Ibland har vi missat att ta hänsyn till  vattnets utökade koktid på hög höjd, så på tredje dagen smakar äggen som vore tillredda av kockarnas kock.

  Äggkokningen är den viktigaste uppgiften under Årevistelsen i killarnas stuga. Övrig tid fyller vi med skidåkning och allehanda utflykter, mat, dryck och erfarenhetsutbyten. 
  När sista ägget är kokt är vi alla vinnare. Utom möjligtvis den nyss gravida hönan som fått sin avkomma omhändertagen. Och för att inte tala om torsken som kramats på sin rom till kaviaren.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0