All reklam är bra reklam? . . . 28 november 2011

  På tre år förvandlades Nossebro skola från näst sämst i Sverige till bäst. Förändringen kostade inga pengar och ingen extratid för lärarna. 2010 var 100% av niorna behöriga till gymnasiet.
  Receptet var att arbeta i enlighet med vad forsknigen säger. Alla elever skulle vara kvar i klassrummet vilka problem de än hade och målet var individkoll på alla elever. Skulle en elev bli underkänd var det skolan som misslyckats.

  Även jag förundrades när jag i fackpressen läste om miraklet i Nossebro. Fanns det månne några idéer att stjäla. Ambitionen var fantastisk och DN berättar att 220 kommuner av 290 vallfärdade dit.

  Nu visar det sig att fler än varannan elev i Nossebro skola fick högre slutbetyg än vad eleverna hade presterat på nationella provet i matematik 2010. I svenska fick var tredje elev "överbetyg" och i engelska 15%.
  Det ska nu sägas att även andra skolor inte använder det nationella provet som det är tänkt, "Att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning".

  Men det är lite oroväckande och orättvist om vissa skolor låter de nationella proven helt och hållet vara vägledande medan vissa skolor av "någon anledning" gör som de vill.
  Friskolorna är enligt tidningen kraftigt överrepresenterade i sammanhanget.

  Tallbackens friskola i Ljusdal leder DN:s tabell (1 322 undersökta skolor) över skolor som gav högst andel överbetyg jämfört med de nationella proven 2010.
  Deras 80% är en hyfsad siffra.

  Undra var Timråskolorna hamnat?
  Gud så skönt att man slipper sätta betyg
  Än så länge. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0