Bombproof och pickelhuvor . . . 5 juli 2012

   

  Det finns många tokerier i efterdyningarna av andra världskriget. Vår stadsguide Jonny från Nottingham berättar en av många han mött på sina Berlinturer.

  En person i gruppen påstod att Adolf Hitler inte dog där i bunkern i Berlin utan befinner sig i Paraguay och dricker mojitos med Elvis".
  En annan i gruppen protesterade och sa att det inte stämde, för man dricker inte mojitos i Paraguay.

  Vid stoppet ovan Hitlers bunker berättar Jonny att Sovjet ville utplåna bunkern. Man laddade övre delen med sprängmedel men bunkern förblev hel. Man provade en gång till. Ingen effekt. Här talar vi "bombproof", så ryssarna fyllde igen den med betong.

  Endast en nyuppsatt infotavla berättar att bunkern låg här. Ovan jord byggdes hus och Jonny berättar att i ett av dem hade OS-konståkerskan Katarina Witt bott. 

  En gång frågar Jonny en grupp tyskar varför tyskarnas hjälmar, "pickelhuvorna" från första världskriget, hade den lustiga knoppen upptill. Ingen visste.
  Min teori är att fienden skulle skratta ihjäl sig vid blotta åsynen av hjälmen. Eller är det kanske som Philip konstaterade: "Det man inte vet, har man ingen aning om".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0