Kär i Prussiluskan . . . 4 juli 2014

  Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg kan kasta sig i väggen. Visst är Lotta Engberg glad och sångkunnig och visst är Petra Marklund både snygg och bra på att sjunga men nu har jag fått en ny favorit.
  Prussiluskans Allsång på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby slår alla med hästlängder. Med hjälp av Kling och Klang sjöng och roade de säväl barn och vuxna. Det sägs att t o m buttra jag lär ha dragit på smilbanden och sjungit med.
 
  Vi tillbringade några dagar i Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld med bl a Maja och Ebba. Det var deras tredje besök på tre år och de verkar aldrig få nog. Själv var jag i förväg inte så där vansinnigt road av att åka nära 40 mil för att titta på några hus och seriefigurer. Men besöket var värt varenda krona, eller guldpeng, som Pippi säkert skulle ha sagt.
 
  De föräldrar som inte preparerat sina barn med Astid Lindgrens böcker, och som inte tar sina barn till detta fanstastiska ställe gör ett kardinalfel. Detta måste upplevas. Trots en och annan åskskur brydde sig varken besökare eller skådespelare. Mellan de korta teaterstyckena på ett otal ställen på området var det bara att hoppa i regnställ, regncape och paraply. Samtidigt. Ovanpå varandra, för det kan regna ordentligt i Småland. Hujedamej.
 
  Mattisborgen delar sig vid en våldsam åskknall när Ronja föds, Emil hissar upp Ida i flaggstången och stoppar huvudet i soppskålen och Pippis pappa kommer seglande i en riktig "Hoppetossa" och vi får vara med i realtid. Hur fantastiskt som helst. Och Världens bästa Karlsson sabbar Lillebrors ångmaskin och Madicken räddar grannarna från att mista sitt hus.
  Efter förställningarna bjöds man in i husen på Katthult, Mattisborgen, hos Pippi eller hos Madicken.
 
  Nu i efterhand inser jag att jag slarvläst vissa av Astrids böcker. Igenkänningsfaktorn är däremot stark vad gäller Pippi, Emil, Ronja, Bullerbyn, Karlsson på Taket, och Tjorven. Däremot verkar jag bl a ha glömt Nils Karlsson Pyssling, Kajsa Kavat och Lotta på Bråkmakargatan.
  Det är lite sent att ställa sina föräldrar till svars för denna fadäs. Det är väl bara att lägga VM-fotbollen åt sidan och åka in till biblioteket och botanisera på barnhyllan.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0