Yippii - gamla svarvar och tändkulemotorer . . . 27 juni 2014

 
  Om det är någon som längtar efter att få undersöka gamla remdrivna jättesvarvar så ska ni ta vägarna via Norrtälje. Och det kostar bara 80 kronor att kika.
 
  När sommaren inte riktigt bjuder på bad och värme tar vi med oss vår 6-åring och 4-åring på museum. Då Norrtälje bara har ett, hamnar vi på Tändkulemotorfabriken Pythagoras. Det kanske inte låter alltför upphetsande men det var en höjdare för barnen.
  På "Barnens Pythagoras" kunde barnen leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. Lite som ett Technichus eller Tom Tits. Och Maja gav tummen upp för besöket. Dessutom fick barnen besöka veckans första vattentoalett.
  En gång i tiden tillverkades här tändkulemotorer som exporterades över hela världen. Tändkulemotorfabriken "Pythagoras", som visas i originalskick är en av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Fabriken, som startade 1898 och var i drift till 1979, var en gång Norrtäljes största industriföretag.
 
  Att Sverige snabbt kunde hämta in det tekniska försprånget som de flesta länder i Europa hade, anses i stor utsträckning vara tändkulemotorns förtjänst. Motorn användes i traktorer, fiskebåtar, sågverk och pumpar.
  Tändkulemotorn i all ära, men vi med svalt motorintresse och tummen mitt i handen tyckte nog barnavdelningen var lustigare.
  - Men pappa hade nog tyckt det var roligt, kontrar Maja.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0